Löpskolning: Vägen till bättre löpning

Löpning är en utomordentlig motionsform som innebär fördelar för såväl din fysiska som mentala hälsa. Eftersom det är en lättillgänglig aktivitet som kräver minimal utrustning och kan praktiseras var som helst, gör det till ett favoritval för många av mina klienter. Under mina löpstegsanalyser betonar jag vikten av löpskolsövningar för alla löpare, vare sig de är nybörjare eller erfarna. Här är de främsta anledningarna:

  1. Förbättring av löpteknik: Löpning involverar mer än bara att förflytta fötterna; korrekt teknik är avgörande för att undvika skador och optimera prestanda. Löpskolsövningar fokuserar på att utveckla grundläggande rörelsemönster, vilket hjälper dig att springa mer effektivt. Att lära sig att engagera rätt muskelgrupper och koordinera rörelser kan minska belastningen och stressen på kroppen.
  2. Ökad styrka och stabilitet: Löpskolsövningar inkluderar övningar som stärker musklerna använda vid löpning och de som förbättrar balansen. Denna kombination är avgörande för att upprätthålla en stabil löpteknik och minskar risken för skador. Starkare muskler och förbättrad balans leder även till ökad löphastighet och uthållighet.
  3. Minskad skaderisk: Genom löpskolsövningar stärks muskler och ledband som ofta belastas under löpning, vilket förebygger vanliga löparskador som löparknä och hälseneinflammation.
  4. Ökadflexibilitet: Dessa övningar omfattar ofta rörelser som förbättrar rörligheten, vilket kan göra din löpning mer bekväm och effektiv genom att underlätta skapandet av kraft..
  5. Höjd kroppsmedvetenhet: Löpskolsövningar kräver fokus och medvetenhet om din kropp. Detta innebär att du lär dig att identifiera och justera felaktiga rörelsemönster eller teknikbrister, vilket kan förhindra att dessa problem blir långvariga och förbättra ditt löpsteg och förebygga skador över tid.

Att regelbundet inkludera löpskolsövningar i din träningsrutin är en viktig del av en långsiktig investering i din hälsa och välbefinnande. Genom att börja idag kan du ta din löpning till nästa nivå och din kropp kommer att tacka dig. Här är sju vanliga övningar som vi rekommenderar till våra klienter.

 

Övning 1: Hälgång

Hälgång stärker upp framsidan av underbenet och fotleden. Gör 2-3 x 5-10 meter.

 

Övning 2: Tågång

Tågång stärker upp vaden och fotleden. Gör 2-3 x 5-10 meter.

 

Övning 3: Höga knän

Höga knän stärker musklerna på framsidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

 

Övning 4: Heel kick

Heel kick stärker musklerna på baksidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

 

Övning 5: Toe bounds

Toe bounds stärker musklerna på baksidan av benet samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 15-20 meter

 

Övning 6: Tripping

Tripping stärker vadmuskulaturen samt musklerna kring fotleden. Gör 2-3 x 10 meter

 

Övning 7: Skipping

Skipping stärker musklerna i hela benet samt hjälper till att utveckla din koordination. Gör 2-3 x 10-15 meter

 

Kör hårt nu och berätta hur det går med löpningen!
/Coach Patrick

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.