Löpare?! Stärk upp höften!

Just nu hjälper jag många löpare som vill öka styrka för att springa både snabbare och utan att få ont. I det här inlägget delar jag med mig av tre övningar jag använt mig framgångsrikt av senaste tiden. Jag tänkte att dom kanske även kan hjälpa dig!

 

Övning nr. 1 – Rörlighet/stabilitet för höften

Syftet med den här övningen är att öka balansen/koordinationen av stödjebenet och kring höften. I videon förklarar jag vad du måste tänka på oh vad du ska sträva efter i övningen!

Börja med 3 x 10-15 reps/sida

 

Övning nr. 2 – Styrka utsida höft och kring knä

Styrkan av utsida lår påverkar mycket i ditt löpsteg. Är du svag här riskerar din höft att ”kollapsa” när du sätter foten i backen. Det innebär längre kontakttid i backen vilket i sin tur betyder långsammare tempo och onödig belastning på kroppen.

Börja med 3 x 10 reps/sida

 

Övning nr. 3 – Styrka utsida höft

Den här övningen har jag använt mig av flera år och fått väldigt fina resultat med. Det som är intressant är att 90% av dom som kommit till mig och fått ont av löpning är svaga i denna övning. Det innebär inte att du kommer bli skadad om du är svag i denna men det är ändå en intressant observation. Du bör kunna göra 50 repetitioner per sida utan att tappa fart eller höjd.

Börja med 3 x 10-20 reps/sida

 

Hoppas du gillar någon eller alla övningar och att dom hjälper dig att springa snabbare i sommar! /Coach Patrick

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.