Stora inlägget om styrka för ljumskarna!

”Varför skulle jag vilja träna ljumskarna” tänker du säkert. Det finns ju mycket roligare muskler att träna, till exempel framsida lår, mage, eller armar! 🙂

Ljumskarna är ofta bortglömda men många av mina klienter uppskattar faktiskt när vi lägger fokus på detta område på kroppen. Speciellt dom som har haft ont kring höften, har problem att öka farten i löpningen eller vill skapa mer balans i hela kroppen.

Så detta blir det stora inlägget med massor av övningar för ljumskarna (och lite insida lår (adduktorerna)). Övningarna har jag listat i ordningen efter hur ofta jag gör dom med mina klienter. Hoppas du hittar en övning som passar dig och som du tycker fungerar bra.

Och du, om du gillar övningarna ge dom väldigt gärna en tummen upp på YouTube och kommentera gärna, då sprids videon och fler kan få hjälp av övningen!

 

Övning 1 – Min favorit!

Den här är en av mina favoriter när det kommer till att stärka upp ljumskar och framsida lår. Den är enkel att göra och det är lätt att mäta om du blivit starkare (högre hinder, fler reps, rakare rygg).

Gör 1-3 set med 10-20 repetitioner/sida

 

Övning 2 – Löparnas favorit!

Den här övningen gör jag ofta med mina löpare som en ren styrkeövning. Jag använder den även med dom idrottare jag tränar med syfte att värma upp deras höfter inför sprintpass.

Gör 1-3 set med 10 repetitioner/sida.

 

Övning 3 – Hockeyuppvärmningen!

Den här övingen finns alltid med som uppvärmning i dom program jag bygger åt hockeyspelare. Den jobbar med kontroll av musklerna på insidan av låret samtidigt som du jobbar med styrkan i rumpan. Givetvis passar den utmärkt även för dig som inte spelar hockey utan bara vill bli lika stark som en hockeyspelare!

Gör 1-2 set med 10-20repetitioner/sida.

 

Övning 4 – Garanterad träningsvärk (oftast)!

Även denna övning jobbar med många olika muskler. Eftersom du måste stabilisera stödjebenet får även det jobba. Jag tycker den är bra eftersom den oftast brukar vara enkel att få till och ”känna” att rätt muskler jobbar.

Gör 1-3 sets med 10-15 repetitioner.

 

Övning 5 – Utmanaren

Den här har jag inte gjort så mycket utan såg nån variant av den för länge sen. Jag började experimentera med den eftersom jag ville ha ett sätt att belasta ”kopplingen” mellan fot, lår och höft för att efterlikna kraven som löpning och sprint ställer på kroppen. Tycker att den ändå är rätt bra och rekommendera dig som är just löpare eller lagidrottare att testa denna.

Gör 1-3 set med 5-10 repetitioner/sida

 

Hoppas du hittat någon övning som känns bra! Kom ihåg att gilla videon och berätta så klart hur dom kändes!
Träna hårt! /Coach Patrick

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras