Den ultimata uppvärmningen för hela kroppen!

Okej, jag erkänner att jag drog till ORDENTLIGT i rubriken… en uppvärmning handlar helt enkelt om att göra kroppen beredd på det som passet innehåller och det finns starka indikationer på att det helt enkelt räcker bra med en väldigt enkel uppvärmning. Om du till exempel ska träna knäböj med skivstång kan du värma upp med knäböj med kroppsvikt sedan öka sakta men säkert med lättare vikter.

MEN! I mitt jobb som personlig tränare möter jag många personer som kanske har krämpor, upplever sig stela, inte tränar så ofta eller av olika anledningar har det svårt att komma igång inför ett pass. Om du känner att det stämmer in på dig så kommer här ett skönt sätt att värma upp kroppen inför ditt nästa pass!

Övningarna har jag valt utifrån dom områden mina klienter oftast känner att dom behöver komma igång med.

 

Övning 1 – Rörlighet framsida lår

Genomför cirka 1 minut per sida där du gungar lätt i positionen och försöker komma längre och längre. Tänk på att det inte ska göra ont (ont på ett ”skönt” sätt är däremot ok).

 

Övning 2 – Rörlighet för rumpan

Genomför cirka 1 minut per sida där du gungar lätt i positionen och försöker komma djupare och djupare. Tänk på att det inte ska göra ont (ont på ett ”skönt” sätt är däremot ok).

 

Övning 3 – Kom igång med skulderbladen

Den här övningen sätter igång alla muskler kring skulderbladen och ryggen. Tanken är att det ska bli lättare att utföra ryggövningar korrekt, men även övningar där skulderbladen är med så som pressar, marklyft och knäböj kan bli lättare.

Utför 20-30 repetitioner med kontroll.

 

Övning 4 – Dynamisk rörlighet för höft och bål

Det här är en av mina favoritövningar att lägga in i en uppvärmning eftersom stora delar av kroppen får arbeta.

Utför 10-20 repetitioner per sida. Tänk på att utföra rörelsen med kontroll och försök komma längre varje gång.

 

Övning 5 – Böj och vrid!

Även denna övning är ”större” och jobbar med många av kroppens muskler. Den tar dig till olika vinklar och ser till att kroppen blir mjuk och följsam. Dessutom värmer den upp ryggen bra, något jag har märkt uppskattas av mina klienter som har en tendens att sitta mycket på jobbet.

Utför 10-20 repetitioner per sida.

 

Lycka till!

Hoppas du hittat lite inspiration i dom här övningarna och att du känner att du får mer effekt av dina kommande träningspass!

Kör hårt!
Coach Patrick

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras