Träna ljumskarna!

Ljumskarna, musklerna som binder samman ben och bål, är ett komplext område som kan ge upphov till både smärta och skador hos både idrottare och motionärer. När jag började jobba som PT för 10 år sedan var rekommendationen att man skulle stretcha ljumskarna, alltid och oavsett vad målet var. Nu vet vi ju bättre och även om vi så klart stretchar ljumskarna (med den här övningen och den här övningen till exempel) så tränar vi dom!

Tanken med det här inlägget är att dela med mig av mina tre favoritövningar för dom här, ibland problematiska, musklerna!

 

Övning 1 – Löparnas favvoövning

Den här övningen har blivit mina löpares favoritövning. Den jobbar med musklerna kring ljumskarna i en position som är väldigt grenspecifik till just löpning. Det är viktigt att utföra övningen med kontroll och tempot ska vara bestämt upp och långsamt ner.

Jag rekommenderar cirka 2-3 set med 10-15 repetitioner per ben.

 

Övning 2 – Rehab och styrka

Den här övningen har jag använt länge med mina klienter som har behov av en övning som verkligen belastar framsidan av låret och höftböjarna. Övningen ser inte mycket ut för världen men är verkligen hur bra som helst! Åter igen är det viktigt att tänka på att tempot i övningen ska vara lugnt och kontrollerat!

Gör mellan 1-3 set med 10-20 repetitioner.

 

Övning 3 – Bästa uppvärmningen!

Den här övningen använder jag ofta som uppvärmningsövning med mina löpare, lagidrottare och motionärer som har problem kring just höften. Förutom att den jobbar med ljumskarna så kommer du åt bål och ben. Mycket ”bang for the buck” med andra ord och därmed kvalificerad som en sjukt bra uppvärmningsövning.

Här rekommenderar jag att göra 1-2 set med 10-20 repetioner per sida.

 

Hoppas du fick lite inspiration! Testa gärna övningarna och kom ihåg att PRENUMERERA på min YouTube-kanal för att se fler bra övningar!

Träna hårt!

/Coach Patrick

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras