”Har inte känt mig så här smärtfri på över TIO ÅR!”

Jag älskar ju mitt jobb och är väldigt tacksam för att just jag får chansen att hjälpa människor att må bättre! Och vissa dagar känner jag lite extra glädje och stolthet! Idag fick jag se att en person som testat en övning får min YouTube-kanal har fått resultat som han aldrig tidigare har fått. Då ska det tilläggas  att han får instruktioner kring just samma övning. Hur häftigt är inte det?!

Övningen – Stretcha piriformis

Konversationen kring övningen såg ut så här:

Killen med ont: Förr har alltid just den där stretchen gjort ischiasen värre.. Trots att jag är lite konstig i rumpmusklerna.. Men jag kanske gör fel, vem vet.. Ska pröva igen idag och följa den här video så exakt jag kan.

Jag: Problemet med träning och rörelser är ju att det sällan finns en övning som passar alla. Just denna har jag av olika anledningar får bra resultat med. Men det behöver absolut inte betyda att den passar just dig. Och du ska ju inte göra nått som gör ont eller känns obehagligt!

Killen med ont: Har gjort övningen noggrant i 3 dagar nu. Har inte känt mig såhär rörlig och smärtfri på över TIO ÅR! TACK! Det är bara för sorgligt att varken sjukgymnaster eller läkare har kunnat hjälpa mig under hela den här tiden.. Sveriges misslyckade sjukvård alltså.. suck

”Disclaimer nr. 1”

Så till några tankar om just detta! Det var ett tag sedan jag spelade in video, och sedan dess har jag blivit lite smartare (vilket ju är bra)! Jag gör fortfarande denna med många klienter och dom flesta tycker den är skön och att den känns nödvändig.

Sedan jag spelade in detta klipp ha jag anammat en biopsykosocial perspektiv på både smärta och träning. Även om det fysiska fortfarande är viktigt när jag jobbar med klienter som lider av smärta så vet jag att det inte finns någon universal övning för specifika skador. Det handlar om att hitta rätt övning för rätt person, och det har att göra med individuella fysiska, psykiska och sociala förutsättningar!

Så! Lita inte blint på nån gammal PT som lägger upp filmer på YouTube ( 😉 ), men testa gärna och se vad som fungerar och känns bra för dig!

Funkar det – så funkar det!

Funkar det inte – så byt övning!

”Disclaimer nr. 2”

Det kan ju faktiskt varit så att denna övning inte fungerade för personen i inlägget förr. Men nu när det har gått ett tag så har kroppen läkt och då fungerar övningen (kallas regression toward the mean). Det vet varken han eller jag!

OCH! Jag jobbar ihop med flera fysioterapeuter, naprapater, kiropraktorer och har kontakt med flera läkare som alla gör ett grymt jobb! Varför det inte har fungerat för den här personen tidigare beror antagligen på flera olika faktorer!

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras