Tankar kring en sund viktnedgång

I förrgår var jag och handlade och hittade dom här två tidningarna. Jag fotade dom och skrev ner några tankar kring dem på min instagram (där heter jag @sportperformancecenter, följ mig gärna). Jag fick rätt mycket respons och jag tänkte dedikera ett blogginlägg åt att utveckla min tankar lite.

När jag ser såna här artiklar, som ju oftast kommer i början av året, väcker det en massa funderingar. Jag har absolut inga problem med att mina klienter vill gå ner i vikt. För mycket övervikt på grund av den livsstilen du lever är inte bra för hälsan, så enkelt är det ju.

Men jag tycker det är problematiskt att prata viktnedgång då det ofta brukar handlar om att jag vill gå ner ett bestämt antal kilo till ett visst datum. Det gör att jag tar till metoder som fungerar bra under en begränsad tid men som inte ger mig redskapen att bibehålla min viktnedgång.

I min värld handlar en viktnedgång och att behålla vikten (där vi kanske hellre ska säga bibehålla en hälsosam livsstil) om en beteendeförändring. Ur det perspektivet tycker jag att dessa rubriker är kontraproduktiva. En kommentar jag fick på instagram var att dessa artiklar kanske till och med kan skapa osunda ideal och orealistiska förväntningar på hur en viktnedgång ska gå till.

Något jag pratar med mina klienter om så här i komma-igång-tider är vikten av att se saker långsiktigt, att förändra sin vardag är ett maraton och inte en sprint! Några av dom reaktionerna jag fick på min instagram var just det, att det sällan är quick fixes som fungerar, att vi måste hitta hållbara, individanpassade metoder och inte övertolka motgångar.

Det är ok att vilja gå ner i vikt! Se bara till att den metoden du använder även ger dig bästa förutsättningar att behålla en hälsosam livsstil, på ett sätt som är hållbart för dig! Om det inkluderar att kicka igång resan med ett liknande program som dom i tidningen så ska du göra det. Men se i så fall till att ha en plan för tiden efter dom där 8 veckorna! Jag har träffat för många i mitt jobb som har kört såna här upplägg på 8 veckor… flera omgångar. Jag vill helst inte att du ska behöva vara en av dom!

Hur tänker du? Kommentera gärna här eller på min instagram!

Ta hand om dig! /Coach Patrick

2 kommentarer
  1. Tror inte på tillfälliga lösningar som dieter av olika slag.
    Tror på en livsstilsförändring som blir långsiktigt hållbar och permanent 👍
    Bättra att lägga pengar på en PT istället för tidningarnas lockande reportage dom har för att få sälja 😀

    1. Nej precis! Haha jag håller HELT med dig om att lägga pengarna på en PT… men jag är ju partisk 😉
      /Patrick

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras