Träna bort ditt löparknä!

Ja jag vet, ytterligare en rubrik som andas clickbait. Men det här är en sån jäkla bra övning så jag måste se till att det är många som gör den. Jag har använt övningen framgångsrikt och la upp den på min instagram för ett tag sedan (följ mig där för mer övningar, jag heter @sportperformancecenter). När jag la upp den fick den ett bra mottagande, och därför valde jag att spela in ett bättre klipp på hur du ska tänka när du gör den.

 

Träna övningen verkligen bort ditt löparknä?!

Vad har det här med löparknä och löpare att göra då? Jo! Många löpare jag träffar, som både haft problem med skador från löpningen och som inte kan ta steget att springa snabbare, saknar styrka i utsidan av höften.

En svaghet i musklerna på utsidan av höften gör i sin tur att du får för mycket bäckentilt när du sätter foten i backen under löpningen. När bäckenet sidoböjer kommer knät i sin tur pressas inåt (så kallad valgus). Det gör att belastningen på knät ökar. För att dels stabilisera kroppen och för att samla kraft att skjuta på framåt kommer du behöva ha foten i backen under längre tid vilket gör att du tappar fart i löpningen. Den ökade belastningen kan även ställa till det för vissa och vara en faktor i att en skada uppkommer.

 

Oroa dig inte i onödan!!!

OBS! Detta innebär per automatik INTE att du kommer bli skadad! Skador och smärta är komplexa och detta är enbart en faktor som kan ställa till det. Du behöver med andra ord inte bli orolig och sluta springa om det är så att du upptäcker att du är svag i den här övningen. Och som vanligt ska du besöka en kompetent terapeut om du har ont (inte förlita dig på ett klipp på internet)!

MEN! Det är en övning jag har använt framgångsrikt och som jag har börjat lägga in i programmen för mina klienter som vill lite mer med sin löpning. Majoriteten tycker den är hemsk i början men känner ändå hur nyttig den är! Hoppas den även kan hjälpa dig!

Tänk på att:

  • Behålla rak höft
  • Lyft benet med kontroll
  • Sänk benet långsamt
  • Försök lyfta benet högt (i höjd över höften)
  • Börja med det sämre benet
  • Börja med runt 10-15 repetitioner och jobba dig upp till så många som 50 repetitioner (med bra teknik så klart)

 

Stort lycka till! /Coach Patrick

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras