Övningar för stabilitet

Just nu sitter jag och tittar på tennis och bygger lite träningsprogram till mina klienter. Jag bygger oftast upp programmet på ett liknande sätt där uppvärmningen ser ut så här:

  1. Något pulshöjande i början
  2. Rörlighetsövnigar
  3. Stabilitetsövningar

Efter denna stegring av passet går jag vidare med det som ligger som fokus under passet. Det kan vara mer uthållighet, styrketräning eller explosivitetsträning.

Men det är stabilitetsövningarna jag tänkte ta upp i det här inlägget. Dom finns i programmen av lite olika anledningar. Dels för att väcka kroppen inför det som komma skall och dels för att få in några övningar som utmanar dom mindre musklerna i kroppen. Det kan vara axlar, musklerna kring höften eller bålmuskler.

Nu när jag gjort ett antal program märker jag att jag ofta lägger in förlänade övningar. Därför tänkte jag del med mig av dom, det kanske är någon övning du eller någon du känner kan ha nytta av!

Övning nummer 1 – Draken 4 punkter

Denna övning jobbar med kontrollen på musklerna kring höft, knä och fotled. Den är precis lagom utmanande och passar perfekt innan ett löppass, ett snabbhetspass eller för dig som vill/behöver öva upp balansen!

Gör cirka 2×3 repetitioner/ben (1 repetition=4 nudd)

Övning nummer 2 – Enhandsrodd med stöd

Den här övningen jobbar med kontrollen och styrkan på bålen, höfterna och axelpartiet. Det jag speciellt gillar med den är att den jobbar diagonalt i kroppen. Du tvingas ”koppla ihop” höger arm med vänster ben. Perfekt innan alla sorters pass! Men är du en lagidrottare så ska du definitivt göra denna!

Gör 2×10 repetitioner/sida med en lättare vikt.

Övning nummer 3 – Bottom up press

Den här övningen använder jag innan överkroppspass och med klienter som jag vet behöver stärka upp och stabilisera axlar och/eller handleder. Den jobbar dessutom med greppstyrkan! … En liten varning bara, börja med en lätt vikt!

Gör 3×4-6 repetitioner/arm och börja med din sämre arm.

 

Tänk på helheten!

Det var några tips på övningar som jag tenderar att använda ofta. Det handlar inte om att det är övningar du måste använda. Men det finns ett värde i att värma upp kroppen ordentligt och att lägga in denna typ av övningar som sätter igång dom musklerna du kommer använda senare i passet har gett i alla fall mina klienter väldigt bra resultat!

Lycka till! /Coach Patrick

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras